Geografia- descrierea pamintului

среда, 12 мая 2010 г.

Oceanul Arctic

Oceanul Arctic este un ocean situat în principal în regiunea Polului Nord şi este cel mai mic din cele cinci oceane a lumii, fiind cel mai puţin adânc dintre acestea. Cu toate că Organizaţia Internaţională Hidrografică, IHO îl clasifică ca ocean, unii oceanografi numesc acest corp Marea Arctică Mediterană sau mai simplu Marea Arctică, clasificându-l ca Marea Mediterană a Oceanului Atlantic.
Deşi este cel mai mic ocean al planetei (suprafaţa sa fiind de 14.090.000 de km2) este mai întins ca Europa.Are o forma aproape circulară, fiind centrat pe Polul Nord al planetei. Este delimitat de ţărmurile nordiceale continentelor Europa şi Asia (Siberia) şi America de Nord, precum şi de cele ale insulei Groenlanda.Comunică liber cu apele Oceanului Atlantic si numai printr-o îngustă strâmtoare cu Oceanul Pacific.
Ţărmurile celor trei continente care îl marginesc sunt foarte crestate, rezultând numeroase peninsule, golfuri, estuare şi fiorduri.Una din caracteristicile acestui ocean este aceea că nu are contact direct cu toate continentele care îl delimitează, ci prin intermediul marilor mărginaşe.O altă caracteristică importantă a acestui ocean o constituie prezenta ghieţii: mai mult de jumătate din suprafaţa sa, pe timpul verii şi peste trei pătrimi, în timpul iernii, este acoperită de o imensă calotă de gheaţă centrată pe Polul Nord. În Oceanul Arctic există două importante drumuri maritime:
cel de Nord-Est, care reprezintă calea ce3 mai scurtă, prin nordul Siberiei, intte vestul (portul Murmansk) şi estul Rusiei (portul Vladivostok)
cel de Nord-Vest, care străbate apele arctice prin nordul continentului american, de la Atlantic la Pacific.
Multă vreme inaccesibile, astăzi cele două rute maritime sunt utilizate în mod frecvent, graţie spărgătoarelor de gheaţă şi navelor de construcţie specială.

Комментариев нет:

Отправить комментарий