Geografia- descrierea pamintului

среда, 12 мая 2010 г.

Africa


Continetul rasei negre, continentul contrastelor, este al treilea continent ca marime al Pamantului avand o suprafata de aproximativ 30 milioane km2, traversat de Ecuator, cele 2 tropice (Racului si Capriconului) si de meridianul zero.

Limita fata de Asia incepe de la Canalul Suez, trece prin Marea Rosie, stramtoarea Bab el Mandeb si Golful Aden. In est se afla Oceanul Indian, cu un tarm foarte regulat, lipsit aproape complet de golfuri si insule. Singura peninsula importanta este cea a Somaliei, ce patrunde adanc in ocean, limitand spre Golful Aden. Cea mai mare insula, despartita de continent prin stramtoarea Mozambic (si una din cele mai mari insule de pe glob, ocupand locul 4) este Madagascar.

Forma tipica a reliefului Africii, mai putin variat ca al altor continente este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 700 m, iar altitudinea maxima a continentului este de 5895 m (Varful Kilimanjaro). Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala, 2 zone de clima subecuatoriala, 2 zone de clima tropicala cu precipitatii extrem de reduse si 2 zone subtropicale. Valorile termice de peste 40s C sunt frecvente in intreaga Sahara.

Lacurile cele mai importante, jalonate pe linia Marelui Graben Est-african, lacuri tectonice cu apa dulce, sunt Victoria (cel mai mare lac al Africii), Malawi, Edward, Mobutu Sese Seco, Turkana, Kivu, Tana. Doar Lacul Ciad este cu apa sarat, el fiind putin adanc si intr o zona arida. Cel mai adanc lac al Africii este Tanganyika cu aproximativ 1435 m , el ocupand locul 2 pe glob. Cele mai importante fluvii ale Africii sunt Nilul (cel mai lung fluviu al lumii), Zair, Niger, Zambezi, Orange, Limpopo, Senegal.

Africa este un continent slab populat, cu diferente mari ale densitatii intre regiunile de coasta si cele din interior. Africa are o populatie foarte tanara, jumatate din ea fiind sub 20 ani. Desi natalitatea este foarte ridicata (45 de nasteri la 1000 de locuitori) nu multi copii ating varsta adolescentei, deoarece mortalitatea este foarte mare in randul acestora. Putem spune cu parere de rau ca in Africa mortalitatea este cea mai ridicata de pe glob. Cu toate acestea populatia creste cu aproximativ 20 de locuitori la 1000 de locuitori intr un an.

Комментариев нет:

Отправить комментарий