среда, 12 мая 2010 г.
Asia
Asia, continentul civilizatiilor, este primul continent ca intindere a lumii. De asemenea, are si cea mai mare inaltime medie a lumii (in afara de Antarctida care este incadrat in grupa continentelor nelocuite) de 960 m. Asia este formata din 47 state.
Relieful din Asia este, dupa cum se poate sustrage si din inaltimea medie a continentului, foarte inalt. In centrul Asiei sunt lanturi muntoase foarte inalte, din care amintim muntii Himalaya, muntii Karakorum si muntii Caucaz in vestul extrem al Asiei (in Turcia).
Alaturi de lanturile muntoase extrem de inalte, aici se afla si cel mai inalt podis al lumii (podisul Tibet, cu o inaltime de peste 5000 m) alaturi de podisul Pamir si podisul Gobi. In muntii Himalaya se afla unele dintre cele mai inalte varfuri ale lumii (varful Everest sau Chomolungma cum este denumit de bastinasi - cel mai inalt varf din lume si varful K2 - 8610 m). Alte recorduri ale reliefului din Asia sunt: cea mai mate peninsula din lume (peninsula Arabia), cel mai mare arhipelag al lumii (arhipelagul Indonezian) si, mai sus mentionat, inaltimea medie cea mai mare (960 m).
Clima este in proportie de 30% semi-arida sau arida. Astfel, in nordul Asiei, in Rusia, se gaseste o clima polara si subpolara, in centru se gaseste o clima semi-desertica si desertica, in munti se gaseste o clima etajata, in peninsula India si in peninsula Mallaca se gaseste o clima tropicala, in arhipelagul Indonezian se gaseste o clima ecuatoriala, in est se gaseste o clima temperat-umeda si continental-rece iar in peninsula Arabia se gaseste o clima desertica
Fiind un continent al civilizatiilor stravechi, turismul reprezinta un punct foarte important pentru majoritatea continentului. Pe langa obiectivele turistice importante, ca locuri de pelerinaj religios, Ierusalim reprezinta locul de pelerinaj pentru crestini iar Mecca pentru islamici.
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий